header_logo

دانشکده و پژوهشکده دانش و هوش شناختی

کتابخانه مرکزی باقرالعلوم(ع)

 

معرفی کتابخانه مرکزی باقرالعلوم(ع)

تاریخچه:

کتابخانه باقرالعلوم(ع) در سال 1376 بعنوان کتابخانه دانشکده فنی و مهندسی تاسیس شد. اما ادغام کتابخانه دانشکده علوم پایه در سال 1386 و همچنین کتابخانه مرکزی در سال 1390 موجب غنی تر شدن منابع علمی این کتابخانه گردید.در نهایت در سال 1393 این کتابخانه بعنوان کتابخانه مرکزی دانشگاه امام حسین(ع) شناخته شد و از تاریخ 1393/10/12 مسئولیت کتابخانه مرکزی به مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه واگذار گردید.

این کتابخانه در حال حاضر بزرگترین کتابخانه در سطح دانشگاه است و نقش مهمی در تامین منابع اطلاعاتی در سطح دانشگاه امام حسین(ع) دارد.

علاوه بر این کتابخانه ، کتابخانه دانشکده مدیریت و برنامه ریزی، کتابخانه دانشکده پیامبر اعظم(ص)، کتابخانه دانشکده دافوس،کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی به عنوان كتابخانه های دانشكده‌اي  در دانشگاه امام حسین )ع) وجود دارد.

منابع كتابخانه:

 هم اكنون آمار منابع كتابخانه باقرالعلوم (ع) به شرح زير است:

كتب فارسي

15151عنوان

كتب لاتين                  

10681عنوان

پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری

2582 عنوان

 ساعات کاری:

کتابخانه همه روزه بغیر از پنج شنبه و جمعه و ایام تعطیل در ساعات ذیل الذکر آماده خدمت رسانی به مراجعین محترم می‌باشد.

     بخش مخزن :

                      شنبه تا چهار‌شنبه  : 7:45  الی 15:45

     بخش مرجع :

                     شنبه تا چهار‌شنبه  : 7:45  الی 15:45

)                       ساعت 13 الی 14 تعطیل است(

 سازمان و تشكيلات:

 كتابخانه مرکزی باقرالعلوم(ع) زير نظر مرکز فاوا دانشگاه فعاليت مي‌نمايد بنابراین برنامه‌ريزي و نظارت بر امور كتابخانه توسط مرکز فاوا صورت ميگيرد.

 اهداف و وظايف:

هدف اصلي كتابخانه‌هاي دانشگاه گردآوري منابع علمي و آموزشي و اشاعه اطلاعات در جهت تقويت برنامه‌هاي آموزشي و پژوهشي دانشگاه است.

به طور کلی می‌توان اهداف کتابخانه را در موارد ذیل دسته‌بندی نمود:

-         گردآوري منابع علمي چاپي و الكترونيكي

-         سازماندهي منابع علمي چاپ و الكترونيكي

-         اشاعه اطلاعات به طرق مختلف

-         مكانيزه كردن فعاليتهاي كتابخانه اي جهت سرعت بخشيدن به ذخيره و بازيابي اطلاعات

-         آموزش مراجعين جهت استفاده صحيح و بهينه از مجموعه كتابخانه.

بخش سازماندهي و آماده سازي:

كار سازماندهي ، فهرست‌نويسي و رده‌بندي كتاب‌هاي فارسي و غيرفارسي در این بخش انجام مي‌گيرد. نظام رده‌بندي كتابخانه رده‌بندی LC(library Congress) است.

 رده‌بندي LC  يك رده‌بندي موضوعي است كه بر اساس موضوع كتاب براي هر كتاب شماره بازیابی تعيين مي‌شود. براي اين منظور از وسايلي چونCD هاي كتابشناسي ملي و (LC Mark) استفاده مي‌شود . در صورت نبودن فهرست‌برگه كتاب در اين منابع كتاب‌ها به صورت دستي فهرست‌نويسي مي‌شوند. پس از فهرست‌نويسي كار ورود اطلاعات رايانه‌اي و آماده‌سازي انجام مي‌گيرد.

  بخش مرجع:

 اين بخش شامل كتب و منابعي مي‌باشد كه افراد براي كسب خبر يا اطلاع در باب موضوع خاصي به آنها مراجعه می‌کنند ، نه به قصد آنكه از ابتدا تا انتها خوانده شوند.

از این رو امكان استفاده از منابع مرجع فقط در داخل كتابخانه ميسر بوده و امانت داده نخواهند شد.

 منابع مرجع عمدتا شامل دائره‌المعارف‌ها ، فرهنگ‌ها، واژه‌نامه‌ها، چكيده‌نامه‌ها ، زندگينامه‌ها، نقشه‌ها و اطلس‌ها مي‌شوند.

 در صورت نياز و ضرورت به استفاده از منابع ذكر شده در بخش مرجع ، صفحات يا عناوين مورد نظر مراجعه‌كنندگان قابل تكثير بوده و در اختيار آنها قرار مي‌گيرد.

پايان‌نامه‌هاي کارشناسی ارشد و دکتری نیز جزء منابع مرجع محسوب می‌شوند و در این بخش نگهداری می‌شوند.

بخش مرجع همچنين به گردآوري نشريات ادواري داخلي و خارجي بر اساس نيازهاي محققين ، اساتيد و واحدهاي آموزشي دانشگاه مي پردازد.

كتابدار اين بخش آماده راهنمايي و پاسخگويي به سوالات مراجعين و نيز آموزش اعضا كتابخانه در بازيابي و جستجوي اطلاعات این بخش مي باشد.

 بخش مخزن:

این بخش به صورت تركيبي از قفسه باز و بسته اداره مي‌گردد. وظيفه اصلي در بخش مخزن ،‌امانت منابع علمي به اعضا كتابخانه در چهارچوب آئين‌نامه كتابخانه است.

اعضا کتابخانه می‌توانند برای جستجو ، امانت گرفتن کتب مورد نظر خود و استفاده از سالن مطالعه به این بخش رجوع کنند.

 بخش اطلاع رساني و بانكهاي اطلاعاتي:

كتابخانه با نصب آگهي تازه‌هاي كتابخانه ، مراجعان را از وجود كتابهاي تازه خريداري شده مطلع مي سازد. مراجعان مي‌توانند با استفاده از ايستگاه‌های رايانه‌اي فعال در كتابخانه به بانك‌هاي اطلاعاتي موجود دسترسي داشته باشند. عناوين بانكهاي اطلاعاتي موجود در اين ايستگاه به شرح زير است

-    Elsevier  : دستيابي و دريافت اصل مقالات علمي منتشر شده در 1200 نشريه الكترونيكي تا آخر سال 2008 ميلادي

-    فهرستگان : این پایگاه اطلاعاتی شامل بريده جراید ، مقالات منتشر شده در نشریات و متن مصاحبه‌های انجام شده می‌باشد.

-    civilica : شامل مقالات کنفرانسهای علمی کشور و پوشش دهنده مقالات تخصصی تایید شده توسط هیات داوران کنفرانسها

 بخش سفارشات و مجموعه‌سازی:

فعالیتها و خط‌ مشی کتابخانه در گزینش ، تهیه ، ویا حذف و وجین مواد کتابخانه ای را مجموعه‌سازی گویند. اين بخش مسئوليت گردآوري منابع علمي جديد اعم از كتاب ، نشريه و منابع الكترونيكي را برعهده دارد.

مجموعه‌سازی یکی از مهمترین و حساس‌ترین فعالیت‌های تخصصی در کتابخانه‌ها است و موفقیت سایر بخش‌های کتابخانه هر یک به نحوی با عملکرد بخش مجوعه‌سازی ارتباط می‌یابد.
 
اين بخش پس از دريافت كاتالوگ‌ها و بروشورها آنها را در اختيار اعضا و گروههاي علمي زيربط قرار مي‌دهد. سفارشات براساس درخواست‌هاي اساتيد و دانشجويان و بنا به نياز‌های كتابخانه صورت مي‌گيرد. در تهيه و سفارش منابع از طرق زير اقدام مي گردد:

-         خريد از طريق نمايشگاه‌هاي كتاب

-         خريد از طريق سازمان‌هاي انتشاراتي داخل كشور

_-_
_-_
_-_

تمام حقوق متعلق به دانشگاه جامع امام حسین (علیه السلام)می باشد.